GRONINGERS WAARDEREN HUMOR HET HOOGST VAN ALLE NEDERLANDERS

Amsterdam, 25 januari 2023

Groningers vinden van alle Nederlanders humor het meest belangrijk in het leven. Zij geven dit, net als de Friezen en Zeeuwen, een gemiddelde score van een 4.7 op een schaal van 5. 70% van alle deelnemers uit Groningen stemden zelfs maximaal op de stelling ‘Humor is belangrijk in mijn leven’. Flevolanders hechten van alle Nederlanders het minst aan humor. Zij geven het een gemiddelde score van een 4.3 op een schaal van 5. Dit blijkt uit de eerste resultaten van het humoronderzoek van Madelijn Strick van de Universiteit Utrecht in samenwerking met het televisieprogramma Het Klokhuis. Het onderzoek ‘Laat me niet lachen!’ is begin oktober gestart tijdens Weekend van de Wetenschap en loopt door tot juni 2023.

Eerste resultaten bekend van humoronderzoek van Universiteit Utrecht

Ook blijkt uit de eerste onderzoeksresultaten dat mannen humor belangrijker vinden dan vrouwen. “Dit is heel goed te verklaren, uit andere onderzoeken komt dit ook naar voren. Denk bijvoorbeeld aan daten. Vrouwen zoeken een man die grappig is, maar mannen zoeken niet een vrouw die grappig is. Mannen zoeken echter wel een vrouw die om hun grappen lacht”, aldus onderzoeker Madelijn Strick.

Universiteit Utrecht is nog steeds op zoek naar Groningers tussen de 8 en 100 jaar, die mee willen doen aan het onderzoek. Madelijn Strick heeft nog veel meer informatie van veel verschillende mensen nodig om meer over de resultaten te kunnen zeggen. Deelnemers kijken een aantal fragmenten van het televisieprogramma Het Klokhuis. Dit kunnen grappige of serieuze scènes zijn, of allebei. Na het zien van de fragmenten beantwoorden de deelnemers een aantal vragen.

Doe mee

Laat me niet lachen

Het publieksonderzoek wordt uitgevoerd door wetenschapper Madelijn Strick, die met de vragen een aantal zaken probeert te achterhalen, waaronder ‘Wat is de rol van humor bij communicatie op dagelijks niveau?’, ‘welke grappen zorgen voor veel kijkplezier?’ en ‘helpt humor om de inhoud van het programma beter te begrijpen’?

Het onderzoek ‘Laat me niet lachen’ is onderdeel van Weekend van de Wetenschap, hèt gratis wetenschapsfestival waarbij overal in Nederland iedereen een kijkje achter de schermen van de wetenschap kan nemen. Elk jaar is er een onderzoek verbonden aan het Weekend van de Wetenschap waarbij alle Nederlanders de kans krijgen om een bijdrage te leveren aan de wetenschap. Weekend van de Wetenschap vindt elk jaar plaats in het eerste weekend van oktober en wordt georganiseerd door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Centrum JongerenCommunicatie Chemie laat kinderen en jongeren kennismaken met chemie en life sciences zodat ze hun talenten hierin kunnen ontdekken.