Kayla Green

Kayla Green is een promovendus in het SYNC-lab, waar ze onderzoek doet naar individuele verschillen in de ontwikkeling van gedrags- en neurale processen met betrekking tot emotie en stemming met een focus op het brein van jongeren. Naast haar onderzoekswerk is Green ook betrokken bij het Diversity & Inclusion office, waar ze zich bezighoudt met projecten gericht op het vergroten van de vertegenwoordiging van ondervertegenwoordigde groepen in het hoger onderwijs en het verbeteren van het succes en welzijn van ondervertegenwoordigde studenten aan de EUR. Green heeft een achtergrond in psychologie en heeft haar bachelordiploma behaald aan de Universiteit Utrecht.

Lees hier het interview dat wij hielden met Kayla.

Even voorstellen: ambassadeur Kayla Green

Wetenschap saai? Helemaal niet, vindt wetenschapper Kayla Green (29). Ze heeft naar eigen zeggen juist de leukste baan die er is. Kinderen die normaal niet zo snel met wetenschap in aanraking komen, wil ze laten zien dat wetenschap overal en voor iedereen is. Reden voor ons om Kayla dit jaar te benoemen tot ambassadeur van Weekend van de Wetenschap. Om haar beter te leren kennen, belden we haar op met een aantal vragen.

Hoi Kayla, wat voor onderzoek doe jij precies als wetenschapper?

Ik werk in het SYNC lab van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar doe ik onderzoek naar jongeren, hun brein en hun omgeving.

Wilde je vroeger ook al wetenschapper worden?

Nee, helemaal niet. Als kind wist ik niet eens wat een wetenschapper was! Maar nieuwsgierig was ik altijd al. En op school interesseerde ik me steeds meer in gedrag van mensen: waarom doen mensen iets en wat gebeurt er dan precies in je hersenen? Ik heb nog even aan geneeskunde gedacht, maar uiteindelijk toch voor psychologie gekozen, met als doel de neuropsychologie. Pas tijdens een stage is daarna mijn voorkeur voor het gedrag van jongeren ontstaan.

Wat doe je als wetenschapper zoal op een werkdag?

Elke dag is anders. De ene dag maak ik MRI’s van hersenen om die te onderzoeken. De andere dag analyseer ik data en schrijf ik wetenschappelijke artikelen. Ook praat ik geregeld op scholen of in buurthuizen met jongerenwerkers of jongeren. Ik vind het superbelangrijk en nuttig om jongeren bij mijn onderzoek te betrekken. En dan vooral de groep die minder snel met wetenschap in aanraking komt, zoals jongeren met een praktische opleiding, een multiculturele achtergrond of uit gezinnen die het niet breed hebben.

En wat doe je graag als je niet aan het werk bent?

Ik hou erg van koken, maar nog meer van het opeten daarna. Toetjes zijn mijn favoriet; daar mag je me ’s nachts echt voor wakker maken. Verder ben ik dol op de zon en lekker weer, Netflixen, shoppen en chillen met vrienden en familie.

 

Is wetenschapper zijn soms niet best saai?

Helemaal niet! Wetenschap is overal en voor iedereen. Dat maakt het superinteressant. Waarschijnlijk heb je vaak niet eens door dat je met wetenschap te maken hebt in het dagelijks leven. Onderzoek doen heeft vooral te maken met nieuwsgierigheid. Kinderen zijn bij uitstek nieuwsgierig en daarmee kleine wetenschappers in de dop.

Waarom wilde je graag ambassadeur worden van Weekend van de Wetenschap?

Weekend van de Wetenschap is een laagdrempelige en toegankelijke manier voor kinderen om met wetenschap in aanraking te komen. Het ambassadeurschap is voor mij een mooie kans om kinderen te laten zien hoe leuk wetenschap kan zijn en het liefst doe ik dat met een blog of vlog, op Instagram bijvoorbeeld. En als ambassadeur wil ik benadrukken dat wetenschap voor ons allemaal is, niet alleen voor een kleine groep. Ik hoop er dit jaar aan bij te kunnen dragen dat nóg meer kinderen weten dat Weekend van de Wetenschap er is, zodat zij zelf komen ontdekken hoe leuk wetenschap is.

Kunnen we jou ook ergens in actie zien op 7 & 8 oktober?

Op zondag 8 oktober ben ik op de Erasmus Universiteit in Rotterdam en kan ik je alles vertellen over het onderzoek dat we daar doen. De hele dag is er een wetenschapsfestival op de campus. We geven lezingen, je kunt proefjes doen, er is een quiz over het puberbrein en we zijn heel benieuwd naar jouw mening.

Wat is jouw boodschap voor mensen die nog twijfelen of ze naar Weekend van de Wetenschap moeten komen?

Gewoon gaan natuurlijk! Het is een mooie kans om allerlei verschillende dingen te ontdekken op het gebied van wetenschap. Er zijn zó veel gratis activiteiten door het hele land, ik weet zeker dat er voor iedereen iets tussen zit.

 

Lees hier de volledige biografie van Kayla Green bij NEMO Kennislink.