Hotspots 2023

Organisaties uit heel Nederland doen mee aan Weekend van de Wetenschap. Dit maakt ons programma divers en uitgebreid. Daarom hebben we Hotspots! Een Hotspot is een cluster van programma en deelnemers op loopafstand van elkaar. Makkelijk te bereiken en overzichtelijk.

Bekijk hieronder alvast welke Hotspots je kunt bezoeken voor een dag Weekend van de Wetenschap en bekijk hier wat de wetenschap allemaal kan!

Zaterdag 7 oktober

Bekijk hieronder welke Hotspots op zaterdag 7 oktober hun deuren openen.

Almere: Flevocampus

Zaterdag 7 oktober: Flevo Campus is een kennisinstituut dat wetenschap, onderwijs, ondernemerschap en beleid aan elkaar koppelt en helpt oplossingen te verzinnen voor taaie (stedelijke) voedselvraagstukken. 

Amsterdam: Marineterrein

Zaterdag 7 oktober: Op het Marineterrein, midden in de stad, bedenken en testen bedrijven, wetenschappers, creatieven en studenten oplossingen voor uitdagingen de stad van de toekomst. 

Amsterdam: Science Park

Zaterdag 7 oktober: Amsterdam Science Park herbergt een van de grootste concentraties bètawetenschappen in Europa. Een smeltkroes van innovatie.  

Arnhem: Techniekdag

Zaterdag 7 oktober: Tijdens de Techniekdag Arnhem kan je kennis maken met de boeiende wereld van de techniek in Techplaza. Proefjes doen, leuke dingen maken, op onderzoek uitgaan, programmeren & spelen met techniek Een Hotspot met naar verwachting meer dan 20 deelnemende bedrijven. 

Enschede: Saxion Technology day

Zaterdag 7 oktober: Ga mee op ontdekkingstocht en leer meer over moderne technologie. Programmeer robots, maak houten puzzels en geniet van workshops, experimenten en verhalen. 

Franeker: Expeditie Junior

Zaterdag 7 oktober: Ontdek de geheimen van Franeker, ga op onderzoek uit door de stad en experimenteer erop los tijdens Expeditie Junior in Franeker.

Haarlem: C-District

Zaterdag 7 oktober: Innovatiehub C-district in Haarlem is een samenwerking dat zich richt op versnelling van de transitie naar een circulaire en digitale economie. Met oa MAAK Haarlem en de 3D Makers Zone 

Leeuwarden

Zaterdag 7 & zondag 8 oktober: Ontdek in Leeuwarden wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap allemaal te bieden heeft. Jong en oud is welkom! 

Leiden

Zaterdag 7 oktober: Kom naar verschillende locaties in Leiden om te leren hoe we naar de ruimte kijken, hoe je lichaam werkt en voor het prepareren van dino botten. 

Maastricht

Zaterdag 7 oktober: Onderzoek met een archeoloog of kom proefjes doen bij de Science Fair!

Middelburg: Wetenschapsdag Zeeland

Zaterdag 7 oktober: ZB Bibliotheek van Zeeland organiseert tijdens Weekend van de Wetenschap weer de jaarlijkse Wetenschapsdag met proefjes, experimenten en demonstraties!

Oss: 100 Years Pharma Future

Zaterdag 7 oktober: Dit jaar is het 100 jaar geleden dat in Oss de eerste medicijnen werden gemaakt. Dit zette een ontwikkeling in gang die Oss heeft gevormd tot wat het nu is. Niet alleen op het gebied van ontwikkelingen.  

Terneuzen: Wetenschapsdag Zeeland

Zaterdag 7 oktober: Kom naar de Wetenschapsdag in Bibliotheek Terneuzen en ontdek hoe leuk wetenschap en techniek kan zijn! Er zijn verschillende workshops en demonstraties.

Tilburg: Spoorzone

Zaterdag 7 & zondag 8 oktober: De Tilburgse Spoorzone staat helemaal in het teken van wetenschap. Bezoek de Bibliotheek LocHal, Natuurmuseum Brabant en Ontdekstation013 op zaterdag en zondag. Op zondag wordt deze hotspot nog uitgebreid met Tilburg University Junior bij MindLabs voor een tof programma voor jong en oud.

Wageningen: NIOO & Co

Zaterdag 7 oktober: Hoe werkt de natuur? Kom dat zelf ontdekken op de grote open dag over ecologie. Doe een DNA-proef in het lab of de escape route op het hele onderzoeksterrein. ‘Duik’ in de heggen of swing mee met de bodemdierenopera! En de rest mag je zelf komen uitvinden…

Zondag 8 oktober

Bekijk hieronder welke Hotspots op zondag 8 oktober hun deuren openen.

Leeuwarden

Zaterdag 7 & zondag 8 oktober: Ontdek in Leeuwarden wat de wonderbaarlijke wereld van wetenschap allemaal te bieden heeft. Jong en oud is welkom! 

Leiden

Zondag 8 oktober: In Leiden kan je aan de slag op het Experimentenplein, kan je live bij een podcastopname zijn en nog veel meer. Kom ontdekken!

Tilburg: Spoorzone

Zaterdag 7 & zondag 8 oktober: De Tilburgse Spoorzone staat helemaal in het teken van wetenschap. Bezoek de Bibliotheek LocHal, Natuurmuseum Brabant, Ontdekstation013 en Tilburg University Junior bij MindLabs voor een tof programma voor jong en oud.

Rotterdam Centrum

Zondag 8 oktober: Ontdek de digitale kunst, leer alles over het hart of bouw met een architect. Dit kan allemaal in Rotterdam Centrum!

Rotterdam: Erasmus Universiteit

Zondag 8 oktober: Altijd al eens in de huid van een wetenschapper willen kruipen? Dat kan! Ontmoet echte wetenschappers of doe zelf proefjes! Ontdek met je wetenschappersspeurneus de campus in de EUR-speurtocht en bezoek verschillende stands. Verzamel stempels voor jouw eigen EUR-certificaat.

Utrecht: Universiteit Utrecht

Zondag 8 oktober: Op de Universiteit Utrecht worden complexe vraagstukken onderzocht over de grenzen van disciplines heen. We verbinden denkers aan doeners, zodat nieuwe inzichten worden toegepast. 

Centrum JongerenCommunicatie Chemie laat kinderen en jongeren kennismaken met chemie en life sciences zodat ze hun talenten hierin kunnen ontdekken.