Hoe zeg jij iets met…

Jaarlijks organiseert Weekend van de Wetenschap in samenwerking met een universiteit of kennisinstelling een grootschalig publieksonderzoek. Een onderzoek waar iedereen aan mee kan doen, jong én oud en op deze manier kan bijdragen aan echt wetenschappelijk onderzoek.

In het onderzoek van 2024 ligt de focus op beeldtaal en hoe mensen visuele informatie interpreteren. Gekleurde vlaggen op stranden geven aan hoe veilig het water is, maar uit eerder onderzoek gekleurde vlaggen op stranden aan hoe veilig het water is, maar blijkt uit eerder onderzoek dat het publiek deze vaak niet goed begrijpt waardoor hun veiligheid in gevaar kan komen. Daarom wordt in dit onderzoek het ontwerp van de vlaggen niet alleen voor, maar ook door het publiek gemaakt dat het publiek deze vaak niet goed begrijpt waardoor hun veiligheid in gevaar kan komen.

Behalve een taal met woorden is er ook een taal die bestaat uit kleuren en plaatjes. Dat noemen we beeldtaal. Ook op plekken waar je buiten kunt zwemmen kom je beeldtaal tegen, zoals bij de zee of een meer. Soms hangen hier vlaggen die laten zien of je veilig het water in kan gaan. Het is natuurlijk belangrijk dat iedereen de vlaggen goed begrijpt. Daarom onderzoeken wij hoe de vlaggen er uit moeten zien, zodat ze voor iedereen duidelijk zijn. Wil jij hierbij helpen? Doe dan mee en bepaal hoe de vlaggen eruit moeten zien!

Doe mee aan het onderzoek

Over de onderzoekers

Het onderzoek wordt opgezet en uitgevoerd door drs. Fenne Roefs (director Mijksenaar Lab en promovenda aan de Vrije Universiteit Amsterdam), onder begeleiding van prof. dr. Chris Olivers en dr. Joshua Snell, in samenwerking met het Nederlands Instituut Veiligheid Zwemlocaties (NIVZ).

Wijsneuzen brengt wetenschap en kennis tot leven met korte, educatieve video's op YouTube, Instagram en TikTok. Van biologie en psychologie tot cultuur en geschiedenis: De Wijsneuzen maken ingewikkelde onderwerpen toegankelijk en leuk voor een breed publiek. Met een gemiddeld bereik van 6 miljoen jonge kijkers per maand, inspireren ze nieuwsgierige geesten om de wereld beter te begrijpen en laten ze zien dat leren echt leuk kan zijn!