Weekend van de Wetenschap groot succes

Maar liefst 120.000 mensen hebben afgelopen twee dagen Weekend van de Wetenschap bezocht, hèt wetenschapsfestival van Nederland. Dit is bijna 20% meer dan vorig jaar.

Dit jaar stond het festival in het teken van het thema ‘Hoe werkt het?’ en draaide alles om nieuwsgierigheid en ontdekking. Meer dan 300 organisaties openden exclusief hun deuren om het publiek een kijkje achter de schermen te geven. Er werden in totaal meer dan 1250 activiteiten georganiseerd.

Weekend van de Wetenschap werd zaterdagmiddag tevens bezocht door demissionair minister Robbert Dijkgraaf. Ook ging afgelopen weekend het publieksonderzoek ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’ van start, waarmee heel Nederland een bijdrage kan leveren aan de wetenschap.

De volgende editie van Weekend van de Wetenschap vindt plaats op 5 & 6 oktober in 2024.

Opening door demissionair minister Dijkgraaf

Demissionair minister Robbert Dijkgraaf was gedurende het weekend actief betrokken bij de activiteiten van zowel de Hogeschool van Amsterdam als de Universiteit van Amsterdam. Hij vergezelde studenten die verantwoordelijk waren voor de kinderactiviteiten. “Wat fantastisch om zoveel mensen, jong en oud, te ontmoeten die allemaal even nieuwsgierig en enthousiast waren. Dit weekend benadrukt weer eens hoe onmisbaar wetenschap is in onze samenleving maar ook hoe leuk het is. Wetenschap zit overal om ons heen, dat heb ik ook nu weer kunnen zien. Ik ben dan ook trots dat we dit prachtige weekend hebben waarin we de waaier van het onderzoek, van pure nieuwsgierigheid tot praktische toepassingen, kunnen zien en toegankelijk kunnen maken..

Ambassadeurs

Ook de ambassadeurs van Weekend van de Wetenschap waren aanwezig gedurende het weekend. Mátyás Bittenbinder, een bioloog en toxicoloog verbonden aan Naturalis en de VU Amsterdam, bevond zich bij DBieb Leeuwarden, waar hij een lezing gaf over gif. Kayla Green, een psycholoog en neurowetenschapper, was te vinden op haar eigen Erasmus Universiteit in Rotterdam, waar ze de geheimen van het puberbrein onthulde. Daarnaast was Koen van der Jagt, beter bekend als TikTokker @feitjedagelijks, aanwezig in NEMO Science Museum.

Eerste 3D-geprinte boot gedoopt
Andere hoogtepunten waren onder meer een interactieve lezing over het brein door hoogleraar Erik Scherder in Rijksmuseum Boerhaave, het leren programmeren met LEGO op de Saxion Technology Day in Enschede, een workshop van astronaut André Kuipers en collega’s bij ESA-ESTEC in Noordwijk en proefjes doen met waterstof tijdens de Wetenschapsdag in Middelburg. Ook was er een lezing door de bekende bioloog Auke-Florian Hiemstra in Natuurmuseum Fryslan, en bij het wetenschapsfestival van Erasmus Universiteit Rotterdam konden bezoekers een zelfportret van zichzelf maken door middel van AI. Bovendien werd bij MAAK Haarlem de primeur van de eerste 3D-geprinte boot gevierd, de boot werd gedoopt door ambassadeur Koen van der Jagt.

Hotspots

Dit jaar werden opnieuw ‘hotspot-locaties’ aangeboden, waardoor bezoekers eenvoudig meerdere organisaties en activiteiten konden verkennen. Er waren dit jaar maar liefst 20 locaties, bekende en nieuwe hotspots, waaronder de Flevocampus in Almere, het Marineterrein in Amsterdam, de Expeditie Junior in Franeker en het evenement ‘100 years Pharma Future’ in Oss.

Hoe nieuwsgierig ben jij?

Tijdens het weekend ging ook een nieuw onderzoek van start naar de menselijke drang naar nieuwe ervaringen en kennis. Dit onderzoek, met de naam ‘Hoe nieuwgierig ben jij?’ staat onder leiding van Maartje Raijmakers, hoogleraar Psychologie aan zowel de Universiteit van Amsterdam, de Vrije Universiteit Amsterdam als NEMO Science Museum, samen met Maien Sachisthal, een onderzoeker in Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam.

Deelnemers worden uitgenodigd om video’s te bekijken en hun nieuwsgierigheid te delen. Door de reacties van mensen te observeren en antwoorden op gerichte vragen te analyseren, hopen de onderzoekers dieper inzicht te krijgen in wat nieuwsgierigheid precies drijft. Inmiddels hebben zich al meer dan 600 respondenten gemeld. Meer informatie is te vinden op hoenieuwsgierigbenjij.nl.

Weekend van de Wetenschap 2024

Weekend van de Wetenschap vindt traditiegetrouw plaats in het eerste weekend van oktober. Volgend jaar is dat 5 & 6 oktober 2024. Aanmelden als deelnemer kan nu al!

Weekend van de Wetenschap wordt georganiseerd door NEMO Science Museum in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Aanmelden als deelnemer

Centrum JongerenCommunicatie Chemie laat kinderen en jongeren kennismaken met chemie en life sciences zodat ze hun talenten hierin kunnen ontdekken.