Ouderen blijken nieuwsgieriger dan jongeren

Amsterdam, 7 maart 2024

Mannen en vrouwen tonen zich op verschillende manieren nieuwsgierig. Mannen zeggen meer te willen weten, vrouwen meer te willen ervaren. Maar met de leeftijd groeit de nieuwsgierigheid op beide vlakken. Dit zijn de voorlopige resultaten van het onderzoek geleid door Maartje Raijmakers, hoogleraar Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en het NEMO Science Museum, en Maien Sachisthal, een onderzoeker in Sociale Psychologie aan de Universiteit van Amsterdam. Het onderzoek ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’ is vorig jaar gestart tijdens Weekend van de Wetenschap en iedereen kan nog meedoen tot juni 2024.

Eerste resultaten

Het is opvallend dat ouderen uitblinken in nieuwsgierigheid naar zowel nieuwe kennis als nieuwe ervaringen. “Dit onderzoek ontkracht het stereotype dat senioren geen interesse hebben om nieuwe kennis en ervaringen op te doen. Integendeel, ouderen tonen juist een opvallende nieuwsgierigheid”. Gedurende het onderzoek bleek dat mannen over hun dagelijkse leven rapporteren dat ze meer willen weten, maar dat vrouwen de informatieve filmpjes die ze te zien kregen meer en langer bekeken.  “Je bent nooit te oud om meer te willen weten en nieuwsgierig te zijn naar onbekende dingen die gebeuren”, aldus onderzoeker Maartje Raijmakers.

Tijdens het onderzoek werden deelnemers ook gevraagd een inschatting te maken van hun eigen mate van nieuwsgierigheid. De vraag bleek voornamelijk geïnterpreteerd te worden als een zoektocht naar kennis, eerder dan een drang naar nieuwe ervaringen. Er zijn geen aanwijzing dat mannen of vrouwen, ouderen of jongeren zichzelf nieuwsgieriger vinden. “We vinden onszelf allemaal heel nieuwsgierig, maar als het erop aankomt zijn er belangrijke verschillen in ons gedrag,” voegt Raijmakers toe.

Raijmakers en Sachisthal en collega’s van de Universiteit van Amsterdam, Vrije Universiteit Amsterdam en de Radboud Universiteit Nijmegen wijden een volledig jaar aan het onderzoeken van de variaties in nieuwsgierigheid tussen mensen in diverse levensfasen. “Nieuwsgierigheid is een aangeboren eigenschap die inherent is aan ieder mens. Het stimuleert ons om de wereld te verkennen, zij het op uiteenlopende wijzen,” verklaart Raijmakers.

Hoe nieuwsgierig ben jij?

Het team is nog steeds op zoek naar deelnemers voor het onderzoek. Deelnemers worden gevraagd om online filmpjes te bekijken, variërend van fascinerende beelden tot interessante informatie. Na afloop van het onderzoek kunnen deelnemers hun nieuwsgierigheid vergelijken met anderen in dezelfde leeftijd.

Doe mee

Het onderzoek ‘Hoe nieuwsgierig ben jij?’ is een onderdeel van Weekend van de Wetenschap, een jaarlijks landelijk wetenschapsevenement voor het hele gezin waar iedereen kan ontdekken hoe wetenschap en technologie werken. Elk jaar wordt er tijdens dit weekend een onderzoek uitgevoerd waaraan alle Nederlanders kunnen deelnemen. Weekend van de Wetenschap vindt plaats in het eerste weekend van oktober en wordt georganiseerd door NEMO Science Museum, in opdracht van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap.

Wijsneuzen brengt wetenschap en kennis tot leven met korte, educatieve video's op YouTube, Instagram en TikTok. Van biologie en psychologie tot cultuur en geschiedenis: De Wijsneuzen maken ingewikkelde onderwerpen toegankelijk en leuk voor een breed publiek. Met een gemiddeld bereik van 6 miljoen jonge kijkers per maand, inspireren ze nieuwsgierige geesten om de wereld beter te begrijpen en laten ze zien dat leren echt leuk kan zijn!