Annemarie Maan
Annemarie maan is wetenschapscommunicator en onderzoeker.
Annemarie maan is wetenschapscommunicator en onderzoeker.
Weekend van de Wetenschap heeft er weer een nieuwe ambassadeur bij: Annemarie Maan (30). Ze heeft scheikunde gestudeerd en werkt momenteel bij Nouryon, waar ze zich voornamelijk bezighoudt met plastics en recycling. We hebben haar opgebeld met een aantal vragen:
Hoe ben je voor het eerst in aanraking gekomen met de wetenschap?
“Dat begon al op jonge leeftijd, al was ik me er toen nog niet van bewust dat ik wetenschap zo leuk vond. Zo ging ik samen met mijn broer op avontuur en staken we verdorde blaadjes in de fik met een vergrootglas. Of we maakten een lavalamp van olie en water. Lekker bellenblazen of spelen met een stuiterbal – ik vond het allemaal fascinerend. Op een gegeven moment spaarde ik dan ook allerlei soortgelijk ‘nutteloos’ speelgoed, of ‘gadgets’ zoals ik het noemde. In de laatste jaren van de middelbare school kwam de vraag: wat wil ik nou eigenlijk doen? Ik was beter in leren door te doen dan in het stampen van lappen tekst. De keuze voor scheikunde was toen snel gemaakt.”
Wat voor onderzoek doe je momenteel als wetenschapper?
Ik werk momenteel bij het bedrijf Nouryon, waar ik me inzet voor de recycling van plastics. Iedereen wil recyclen, maar we lopen tegen een probleem aan: in de loop van de tijd raakt plastic beschadigd. Bijvoorbeeld doordat het te lang in de zon heeft gelegen. Het verliest dan zijn oorspronkelijke eigenschappen. Onze speciale stofjes kunnen die eigenschappen herstellen of ‘resetten’, zodat het plastic weer herbruikbaar wordt.
Waarom heb je gekozen voor dit vakgebied?
Ik merkte dat ik behoefte had aan onderzoek of werk waarbij je meteen weet waar je het voor doet – dat je direct een doel hebt. Plastic en recycling zijn op dit moment hot topics én dragen bij aan een goed doel. Daardoor voel ik meteen waarom ik dit werk doe, en hoe belangrijk het is. Praktisch bezig zijn vind ik superbelangrijk. Als het alleen maar denkwerk is, kwijn ik weg in een hoekje.
Wat vind je het leukst aan onderzoek doen?
Het leukste vind ik dat ik zelf mag puzzelen en stoeien met mijn werk. Het is echt een combinatie van doen en denken. Daarnaast werk je in een team, want alleen krijg je het niet voor elkaar. Iets nieuws maken of iets ontwikkelen wat nog niet bestaat, vind ik het allerleukst. Over het algemeen houd ik me veel bezig met het verbeteren van bestaande middelen. Dan sta je eigenlijk ook aan het begin van iets nieuws. Dat blijft bijzonder.
En als je niet aan het werk bent?
Ik speel al sinds mijn negende saxofoon en zit bij een orkest. Daarnaast knutsel ik graag: ik maak bijvoorbeeld mijn eigen oorbelletjes van origami en klei. Maar ik vind van alles leuk en probeer graag nieuwe dingen uit. In het verleden heb ik verschillende sporten geprobeerd, zoals squash en Zumba. Ook koken vind ik erg leuk. Ik ben groot fan van de Italiaanse keuken.
Waarom wilde je ambassadeur worden van Weekend van de Wetenschap?
Ik vind het superleuk om te vertellen over wat mij fascineert. Er is zoveel moois waar we vaak niet bij stilstaan of wat we niet begrijpen. En dat leg ik graag uit aan anderen. Dat doe ik dan op een simpele manier, zodat iedereen het snapt. Als ambassadeur krijg ik een extra kans om mijn enthousiasme over scheikunde te delen. Ik wil laten zien hoe mooi het vak is, ook aan jonge kinderen die nog een keuze moeten maken. Toen ik gevraagd werd, zei ik meteen: ‘Volgens mij is dit echt iets voor mij!’
Waarom vind je Weekend van de Wetenschap zo belangrijk voor kinderen?
Wetenschap is een ontzettend breed vakgebied met veel mogelijkheden en interessante invalshoeken. Weekend van de Wetenschap is een fantastisch platform om te laten zien wat er allemaal te doen en te ontdekken is in Nederland. Wetenschap kan al heel dichtbij huis zijn, dus de drempel is laag. De organisatie maakt het makkelijker om zomaar een bedrijf binnen te stappen. Zo kunnen wetenschappers kinderen aanspreken die nog twijfelen. Misschien gaan ze er anders over denken als ze zien wat er allemaal mogelijk is!
Gaan we jou ook in actie zien tijdens het weekend?
Ik ben zeker aanwezig tijdens Weekend van de Wetenschap! Bij Nouryon zijn we nog volop aan het plannen. We willen allerlei experimenten organiseren, zoals het maken van plastic materialen, stuiterballen of eieren van piepschuim. Ik zal rondkijken, vragen of iedereen het naar zijn zin heeft en hier en daar helpen. Als ik bij een proefje sta, is dat hoogstwaarschijnlijk bij de machine die plastic onderdelen maakt. Daar ligt toch echt mijn expertise.
Wat is jouw boodschap voor kinderen die nog twijfelen of ze naar Weekend van de Wetenschap moeten komen?
Gewoon gaan! Wat heb je te verliezen? Zie het als een superleuk uitje en laat je nieuwsgierigheid de vrije loop!