Even voorstellen: ambassadeur Kayla Green
Wetenschap saai? Helemaal niet, vindt wetenschapper Kayla Green (29). Ze heeft naar eigen zeggen juist de leukste baan die er is. Kinderen die normaal niet zo snel met wetenschap in aanraking komen, wil ze laten zien dat wetenschap overal en voor iedereen is. Reden voor ons om Kayla dit jaar te benoemen tot ambassadeur van Weekend van de Wetenschap. Om haar beter te leren kennen, belden we haar op met een aantal vragen.
Hoi Kayla, wat voor onderzoek doe jij precies als wetenschapper?
Ik werk in het SYNC lab van de Erasmus Universiteit in Rotterdam. Daar doe ik onderzoek naar jongeren, hun brein en hun omgeving.
Wilde je vroeger ook al wetenschapper worden?
Nee, helemaal niet. Als kind wist ik niet eens wat een wetenschapper was! Maar nieuwsgierig was ik altijd al. En op school interesseerde ik me steeds meer in gedrag van mensen: waarom doen mensen iets en wat gebeurt er dan precies in je hersenen? Ik heb nog even aan geneeskunde gedacht, maar uiteindelijk toch voor psychologie gekozen, met als doel de neuropsychologie. Pas tijdens een stage is daarna mijn voorkeur voor het gedrag van jongeren ontstaan.
Wat doe je als wetenschapper zoal op een werkdag?
Elke dag is anders. De ene dag maak ik MRI’s van hersenen om die te onderzoeken. De andere dag analyseer ik data en schrijf ik wetenschappelijke artikelen. Ook praat ik geregeld op scholen of in buurthuizen met jongerenwerkers of jongeren. Ik vind het superbelangrijk en nuttig om jongeren bij mijn onderzoek te betrekken. En dan vooral de groep die minder snel met wetenschap in aanraking komt, zoals jongeren met een praktische opleiding, een multiculturele achtergrond of uit gezinnen die het niet breed hebben.
En wat doe je graag als je niet aan het werk bent?
Ik hou erg van koken, maar nog meer van het opeten daarna. Toetjes zijn mijn favoriet; daar mag je me ’s nachts echt voor wakker maken. Verder ben ik dol op de zon en lekker weer, Netflixen, shoppen en chillen met vrienden en familie.