Proefjespakket “Bij mij thuis”

Geïnspireerd door het thema van de Kinderboekenweek 2023 ‘Bij mij thuis‘ heeft Weekend van de Wetenschap in samenwerking met NEMO Science Museum een proefjespakket samengesteld dat bibliotheken gemakkelijk, gratis en laagdrempelig kunnen aanbieden tijdens Weekend van de Wetenschap 2023. Het proefjespakket kan gebruikt worden om een nieuw publiek te trekken naar de bibliotheek en bezoekers te enthousiasmeren voor de Kinderboekweek.

Het pakket heet “Hoe werkt het…bij mij thuis?” en bevat proefjes die uit te voeren zijn met materialen die thuis te vinden zijn.

Hieronder vind je meer informatie over de activiteit en het stappenplan waarin we je graag uitleggen hoe je je deelname kunt voltooien.

Hoe werkt dit?

Het idee is dat de proefjes bij de bibliotheek en/of thuis gedaan kunnen worden tijdens Weekend van de Wetenschap op 7 en 8 oktober. De bibliotheek bepaalt zelf hoe het pakket aan de bezoeker aangeboden wordt. Er kan een tafel ingericht worden met de nodige materialen, zodat kinderen de proefjes op locatie kunnen uitvoeren met hun ouders of begeleiders. Maar de bibliotheek kan het materiaal ook beschikbaar stellen als thuispakketje (in- of exclusief de materialen, maar op zijn minst de opdracht en uitleg).

De proefjes kunnen daarnaast ook worden ingezet tijdens de gehele periode van de Kinderboekenweek – onder voorwaarde dat de bibliotheek meedoet aan Weekend van de Wetenschap op 7 en/of 8 oktober.

Het proefjespakket kan onderdeel zijn van een uitgebreider programma of de enige activiteit die de deelnemende bibliotheek aanbiedt tijdens Weekend van de Wetenschap.

Deelnemen? Meld je aan!

Via dit stappenplan leggen we je graag uit hoe jouw bibliotheek mee kan doen met Weekend van de Wetenschap – wel zo overzichtelijk!

  • Stap 1: Meld je aan voor deelname 
    Log in op je bestaande account of maak een nieuw account aan. Dit doe je eenmalig en gebruik je voor iedere nieuwe editie van Weekend van de Wetenschap. In je account kun je zelf je organisatiegegevens, contactpersonen, en je activiteiten beheren.
     
  • Stap 2: Bevestig je aanmelding
    Na je aanmelding bevestig je je deelname via de bevestigingsmail die je direct na aanmelding ontvangt.
  • Stap 3: Maak je activiteit aan.
    Voeg je activiteit toe via de button ‘Mijn activiteiten’. Bij de informatie vul je de standaard titel, omschrijving en afbeelding in, die je via de blokken onderaan deze pagina kunt downloaden. Bij soort activiteit kies je voor ”Workshop”. Voeg daarnaast de adresgegevens in van jouw bibliotheek, jullie website, alle leeftijden, en de tijden waarop je deze activiteit wilt aanbieden. Toegang is gratis en bij ‘Online activiteit link’ kun je ‘Geen’ invullen.  
  • Stap 4: Klaar!
    Wanneer alles is ingevuld kun je de activiteit ‘Opslaan’ en zullen wij het nog een keer controleren.
     

Als alle bovenstaande stappen zijn voltooid, sturen we je uiterlijk 15 september het digitale proefjespakket. Je kunt deze materialen zelf printen voor gebruik tijdens het Weekend, en dus extra bijprinten mochten jullie het proefjespakket ook tijdens de andere dagen van de Kinderboekweek willen gebruiken. 

Vanaf 27 september komen alle activiteiten, dus ook die van jou, op onze website te staan. Maar wij moedigen vooral aan om ook eigen promotie te doen vanaf de zomer. Plaats bijvoorbeeld informatie over de activiteit op jullie website of socials zodat bezoekers ook via jullie Agenda de activiteit kunnen vinden. Gebruik hiervoor onze speciaal ontworpen promotiekit met standaard templates voor posters, social media posts en logo’s. 

Mocht je aan de hand van deze informatie nog vragen hebben dan zijn wij te bereiken via
[email protected].

Proefjespakket voorbeeld

Hier kun je een voorbeeld zien van één van de proefjes het proefjespakket. De rest volgt nog!

Proefjespakket afbeelding

Gebruik deze afbeelding bij het aanmaken van je activiteit in je account.

Proefjespakket tekst

Gebruik deze tekst bij het aanmaken van je activiteit in je account.

Promokit

Op deze pagina stellen wij diverse promotiemiddelen ter beschikking om je te helpen bij het enthousiasmeren van potentiële bezoekers.

Wijsneuzen brengt wetenschap en kennis tot leven met korte, educatieve video's op YouTube, Instagram en TikTok. Van biologie en psychologie tot cultuur en geschiedenis: De Wijsneuzen maken ingewikkelde onderwerpen toegankelijk en leuk voor een breed publiek. Met een gemiddeld bereik van 6 miljoen jonge kijkers per maand, inspireren ze nieuwsgierige geesten om de wereld beter te begrijpen en laten ze zien dat leren echt leuk kan zijn!