Weekend van de Wetenschap helemaal gratis

Wij zijn ervan overtuigd dat we tijdens het weekend samen een nóg grotere impact kunnen maken als we als organisaties de handen ineen slaan om een weekend lang de wereld van wetenschap en technologie op een zo toegankelijk mogelijke manier voor het voetlicht brengen. Daarom zijn alle activiteiten voor het publiek gratis toegankelijk. Hoe je een geslaagde gratis activiteit voor jouw organisaties op touw zet? Daar lees je hieronder meer over.

Waarom gratis toegang?

Vanaf 2021 zijn alle activiteiten tijdens Weekend van de Wetenschap gratis toegankelijk voor het publiek. Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie. In een recent verleden was er sprake van dat sommige deelnemers gratis activiteiten organiseerden en andere deelnemers activiteiten organiseerden waarbij sprake was van een toegangsprijs. Door alle activiteiten vanaf nu gratis aan te bieden weten we zeker dat iedereen in Nederland de mogelijkheid heeft om tijdens het weekend een activiteit te bezoeken.

Size does not matter

Een activiteit hoeft niet spectaculair of groots van opzet te zijn. Een kleinschalig programma kan net zoveel impact hebben. Belangrijk is de inhoud en relevantie van je verhaal, de vorm van je programma en de doelgroep die je wilt bereiken.

Opties voor gratis toegang

Wij begrijpen dat het voor sommige deelnemers moeilijk kan zijn om een activiteit gratis aan te bieden. We hebben daarom een aantal opties die dit mogelijk kunnen maken op een rijtje gezet. Natuurlijk zijn er nog meer mogelijkheden denkbaar. Neem gerust contact met ons op als je ergens over twijfelt.

De eerste en meest makkelijke optie is het aanbieden van een beperkt aantal gratis kaarten via de website van Weekend van de Wetenschap
Ook al biedt jouw organisatie tijdens het weekend een betaalde activiteit aan, dan moet daar via de site van Weekend van de Wetenschap altijd een (redelijke) hoeveelheid gratis kaarten beschikbaar voor zijn. Dit geeft ook extra urgentie aan het bemachtigen van tickets voor ons publieik.

Een andere optie is het aanbieden van een kleinschalige en exclusieve activiteit
Denk aan een bijzondere rondleiding voor een beperkt aantal personen. Op deze manier is deelname aan Weekend van de Wetenschap bovendien overzichtelijker. Ook deze activiteit wordt gecommuniceerd via de site van Weekend van de Wetenschap. Via bijvoorbeeld Eventbrite of een aanmeldformulier op de eigen website kunnen geïnteresseerden zich aanmelden.

Gratis betekent NIET dat je nergens geld voor kunt vragen
Er zijn verschillende manieren denkbaar om de extra kosten van een gratis openstelling te compenseren. Ten eerste is dit natuurlijk een uitgelezen mogelijkheid om donateurs te werven voor je organisatie. Ook kun je denken aan het verkopen van producten aan de bezoekers van Weekend van de Wetenschap. En in sommige gevallen is het misschien mogelijk om (lokale) subsidies aan te vragen voor de organisatie van je activiteit. Vanzelfsprekend staat het je vrij om bezoekers te vragen om een vrijwillige bijdrage, donatie of om betaalde consumpties aan te bieden.

Vragen?

We begrijpen dat het niet voor iedereen even gemakkelijk is om te voldoen aan deze nieuwe situatie. Twijfel je aan je deelname of heb je andere vragen? Neem dan vooral contact met ons op! Heb jij zelf een creatieve oplossing bedacht om een gratis activiteit te organiseren? Laat het ons dan weten via [email protected]

Centrum JongerenCommunicatie Chemie laat kinderen en jongeren kennismaken met chemie en life sciences zodat ze hun talenten hierin kunnen ontdekken.