FAQ

Veelgestelde vragen

Q: Wat is Weekend van de Wetenschap?

Weekend van de Wetenschap is hèt landelijke event voor wetenschap en technologie! Tijdens het eerste volledige weekend van oktober openen bedrijven, universiteiten en musea hun deuren speciaal voor jou. Ga backstage en beleef live wetenschap en technologie op plekken waar je nooit eerder kwam!

Q: Waarom wordt Weekend van de Wetenschap georganiseerd?

Weekend van de Wetenschap is er om iedereen, van jong tot oud, op een toegankelijke manier inzicht te geven in de wereld van wetenschap en technologie. Zo maken kinderen en jongeren op een leuke manier kennis met toepassingen en beroepen van de toekomst.

Q: Voor wie is Weekend van de Wetenschap?

Tijdens het eerste weekend van oktober zetten honderden bedrijven, organisaties, universiteiten en musea hun deuren open voor een heel speciaal publiek: kinderen van 8 tot 14 jaar én hun ouders en grootouders. Voor veel jonge bezoekers is het een eerste kennismaking met de wereld van wetenschap en technologie en de mensen die al die nieuwe ontwikkelingen allemaal mogelijk maken.

Het programma is divers en hierdoor is het Weekend van de Wetenschap voor alle nieuwsgierige mensen interessant, zowel jong als oud. Bovendien zijn de activiteiten verspreid over heel Nederland, er is altijd wel iets in de buurt te beleven. Alle disciplines vanuit de wetenschap – alfa, bèta en gamma – zijn vertegenwoordigd.

Q: Zijn de activiteiten in Weekend van de Wetenschap gratis te bezoeken?

Bijna alle activiteiten tijdens Weekend van de Wetenschap zijn gratis. Als dat niet het geval is dan wordt dit vermeld bij de activiteit.

Q: Moeten bezoekers zich aanmelden voor een activiteit?

De organisaties openen hun deuren voor alle bezoekers. In een aantal gevallen is het echter wel zo dat je je voor een speciale rondleiding bij het bedrijf of de instelling moet inschrijven. Dat heeft met name met de capaciteit te maken. Op de website kun je het programma van alle activiteiten vinden en een link naar de website van de deelnemende organisatie. Mocht er een activiteit zijn waar je je voor moet inschrijven, dan wordt dat bij de desbetreffende activiteit vermeld.

Q: Wie zijn de initiatiefnemers achter Weekend van de Wetenschap?

Het landelijke Weekend van de Wetenschap, georganiseerd door NEMO Science Museum, wordt mede mogelijk gemaakt door het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Weekend van de Wetenschap wordt gerealiseerd dankzij de vele organisaties die tijdens het weekend voor het publiek hun deuren openen.

Q: De hoeveelste editie wordt dit van Weekend van de Wetenschap?

In 2024 organiseert NEMO voor het 38ste jaar het grootste landelijke wetenschap en technologie evenement van Nederland. Dit gebeurt sinds 2012 in de vorm van Weekend van de Wetenschap. Op 5 & 6 oktober gaat Nederland backstage bij bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea om live wetenschap en technologie te beleven. Weekend van de Wetenschap is het podium van de toekomst. Tijdens het eerste weekend van oktober openen bedrijven, onderzoekinstituten, universiteiten en musea de deuren en tonen ze wat je anders nooit kunt zien. Nederland beleeft live wetenschap en technologie

Q: Wat is er zo bijzonder aan Weekend van de Wetenschap? Waarom moet je er als bezoeker naartoe willen?

Bezoekers krijgen tijdens Weekend van de Wetenschap, een unieke blik achter de schermen bij organisaties en mogen op plekken komen die normaal niet zichtbaar zijn voor publiek. Ze ontmoeten echte wetenschappers. Zien restaurateurs aan het werk in een museum. En doen proeven in laboratoria.

Q: Hoeveel deelnemers openen dit jaar hun deuren?

In 2023 hebben ruim 300 organisaties verspreid door heel Nederland hun deuren geopend.

Wijsneuzen brengt wetenschap en kennis tot leven met korte, educatieve video's op YouTube, Instagram en TikTok. Van biologie en psychologie tot cultuur en geschiedenis: De Wijsneuzen maken ingewikkelde onderwerpen toegankelijk en leuk voor een breed publiek. Met een gemiddeld bereik van 6 miljoen jonge kijkers per maand, inspireren ze nieuwsgierige geesten om de wereld beter te begrijpen en laten ze zien dat leren echt leuk kan zijn!